torsdag 1 mars 2012

TRÄ

Under andra handledartillfället kom vi fram till att vi skulle fördjupa oss i dessa begrepp; material, isolering, värmeledningsförmåga, värmekapacitet, densitet och kring de 3 olika sätten värme transporteras.
Till det experiment vi tänkt att barnen ska få göra ska de få använda sig av 4 olika material; metall (typ järn eller koppar), trä, plast och glas. För att det inte ska bli för mycket att läsa så har vi bestämt att vi ska fördjupa oss kring ett material var eftersom vi är fyra i gruppen och sen lägga ut det vi hittar här på bloggen.

Vi drog lott och jag fick äran att fördjupa mig i materialet trä. Har letat efter bra sidor på internet men inte lyckats hitta något speciellt bra. Är de någon som vet en bra sida eller en bra bok om trä så kommentera gärna!



Det jag hittils har hittat är att trä i motsats till metall leder värme dåligt Trä blir isället varmt på ytan och det isolerar bra.

Hittade ett exempel som jag har klurat lite på...
I bastun blir träet lika varmt som luften efter ett tag, men eftersom det leder värme dåligt kan man ändå sätta sig på det utan att få några större brännskador på sig. Dock hade man fått stora brännskador på sig om man hade sättit sig på metall i en bastu.

Hur skiljer sig metallen och träet sig åt? De har olika densitet och helt klart olika värmekapacitet. Leder träet sämre eftersom det har porer i sig som gör att det blir ett mer poröst material? Hur skiljer sig träets molekyler om man jämför med metallens ? Är träets struktur regelbunden som gör att värmen leds dåligt?

Ja, frågorna är många men svaren är svåra hitta! Johan kan du hjälpa mig på något vis? =)

Ha en bra dag ! / Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar