torsdag 1 mars 2012

Glas

Det är svårt att hitta fakta om glas egenskaper. Antagligen för att det är en sammansättning av flera olika ämnen och inte ett eget grundämne. Dessutom finns det flera olika typer av glas.
Hur som haver... jag har använt dessa källor:

Illustrerad vetenskap
fysik.org
Conceptual physics
Wikipedia

..och tagit reda på detta:

Tillverkning
Glas tillverkas av bland annat sand, soda och kalk. Ämnena smälts samman i höga temperaturer och när massan sedan kyls stelnar den så att glas bildas.

Värmekonduktivitet
Detta är måttet på hur bra något leder värme (energi/massan x temperatur). Vissa material leder värme bättre än andra. Det är svårt att säga om glas har en bra eller dålig värmeledningsförmåga, då det står olika i olika källor. Värmekonduktiviteten verkar vara ett relativt mått. Men för att vi ska få en uppfattning om ledningsförmågan i glas, kan det jämföras med ledningsförmågan i luft och aluminium: måttet på värmekonduktiviteten i planglas ligger på 0,81, vilket är relativt lågt om man jämför med aluminium vars värde ligger på 2010, men relativt högt om man jämför med luft som har måttet 0,024.

För byggnadsmaterial anges isoleringsförmågan som värmekonduktivitet. Material med dålig  ledningsförmåga fungerar bra som isoleringsmaterial. Hus isoleras ofta med glasfibrer för att minska konduktiviteten. Därför kan man i detta sammanhang tänka sig att glas fungerar som en dålig värmeledare och därför också som bra isoleringsmaterial. Men när jag läst vidare om isolering så har jag förstått att det inte är glaset som gör den största nyttan. I ett hus med dubbla fönster är det framförallt luften mellan rutorna som isolerar. Även karmar och bågar på ett fönster är utformade för att minska värmeförlusten.

Värmekapacitet
Värmekapacitet innebär förmågan att lagra värme. Specifik värmekapacitet är den energimängd som  krävs för att ett material på ett kilo skall höjas en grad. Värmekapaciteten beror på ett föremåls massa, vilka ämnen massan består av, på rådande temperaturer och tryck. Värdet på glas specifika värmekapacitet ligger på 0,84. Ju högre värmekapacitet desto längre tid tar det för något att värmas upp (om jag har förstått det hela rätt..). Något med hög värmekapacitet kan lagra mer värme. Om man jämför glas och trä, så har trä ett värde på 1,7, vilket alltså måste innebära att det tar längre tid för trä att värmas upp än vad det gör för att värma upp samma mängd glas. Det innebär också att trä har bättre förmåga att lagra värme än glas.

Ses imorgon!

/Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar