fredag 9 mars 2012

Koppar


Material
Metallen koppar är ett grundämne som betecknas Cu. Metallens densitet, som mäter ett ämnets täthet, är 8920 kg/m3.  Metallen leder värme och elektriskt ström väldigt bra. Detta gör kopparn väldigt användbar, t.ex. till elledningar och rörledningar. Metallen förhindrar bakterietillväxt och kan på så sätt hålla en god vattenkvalitet. Det är en metall som är 100 % återvinningsbar utan att förlora sina egenskaper. Koppar är rödaktig men när metallen kommer i kontakt med fuktig luft bildas ett brunt oxidskikt. Detta omvandlas oftast till en grön patina som brukar kallas för ärg (Wikipedia & koppar.com (pdf)). 

Värmekapacitet
Ämnen har olika förmåga att lagra inre energi. Specifik värmekapacitet är den mängd värme (energi) som behövs för att ändra temperaturen hos ett visst ämne med en grad (Hewitt). Specifik värmekapacitet anges i Joul/(Kilogram*Kelvin) (J/(kg*K)). Den specifika värmekapaciteten i ämnet koppar är 390 J/(kg*K) (Wikipedia). Koppar är med andra ord en metall som har stor förmåga att lagra inre energi.

Värmeledningsförmåga
Värme kan transporteras på tre olika sätt. Dessa är konduktion (ledning), konvektion (strömning) och radiation (strålning). När värme transporteras genom ledning är det värmeenergi som överförs genom att det sker kollisioner mellan molekyler, atomer och elektroner inom ett ämne. Detta gör att atomerna börjar vibrera mot intilliggande atomer. Hur bra ett änne leder värme beror på hur bindningen i atomernas eller molekylernas struktur ser ut. Atomer som har en eller flera lösa elektroner i det yttersta elektronskalet leder värme bra. Detta på grund av att elektronerna kan frigöra energi genom kollisioner. Metaller har lösa yttre elektroner och därför är koppar och andra metaller goda värmeledare. Silver leder värme bäst och sedan kommer koppar (Hewitt). Värmeledningsförmåga är alltså hur bra ett ämne leder värme. Koppar har värmeledningsförmågan 400 Watt/(meter*Kelvin) (W/(m*K), vilket visar att koppar leder värme mycket effektivt (Wkipedia).

Värmeisolering
Värmeisolering används för att minska värmeöverföringen mellan två material. Isolering förekommer till exempel i kläder, matlagning och byggnadsprojekt. För att isolera värmen används material med liten värmeledningsförmåga. Koppar är en dålig isolator medan trä, ull och kork är bra isolatorer, eftersom de leder värme dåligt (Hewitt).

Hewitt. P (2006). Conceptual physics.
www.wikipedia.org.
Alla värden är tagna från en formelsamling. Boken heter Formler och tabeller från natur och kultur. Den innefattar formler gällande matematik, fysik, kemi och naturkunskap. 


 /Hanna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar