söndag 12 februari 2012

Lite om värme


Hej gruppen!

Jag har funderat lite över dessa frågor...
  • Vad är värme?
  • Varifrån kommer den? dvs. energikällor?
  •  Hur bevaras den? Vilken teknik och vilket material kan användas?
Ett begrepp som kan vara till hjälp: Conduction (konvektion/ledning). Det finns en del om det i conceptual physics i kapitlet om värme.

Jag har hittills kommit fram till följande:

För att hålla oss varma använder vi oss t.ex. av teknik. Det blir särskilt tydligt under vintern.

Bostäder
Vi kan hålla oss varma genom våra bostäder. Värmen får vi t.ex. från elementen. De står vanligtvis på golvet, vilket är på grund av att den varma luften stiger, eftersom kall luft väger mer än varm luft.
Om ett hem blir kallt beror det på att värmen strömmar ut, inte att kylan kommer in. Det beror på att värme överförs från en högre till en lägre temperatur och inte tvärt om. För att motverka att värmen strömmar ut är en bostad isolerad med material som leder värme dåligt (t.ex. stenull). Ingen isolator kan helt och hållet morverka att luften strömmar ut, utan kan bara sakta ner ledningsförmågan.

Kläder
När vi går ut under vintern tar vi gärna på oss extra mycket och tjockare kläder för att vi skall bevara värmen. Våra kläder är gjorda av material som leder värme dåligt, t.ex. bomull.

Lite som vi kan fundera vidare över är energiomvandlingen, t.ex.:

-          - Energin från solen som träffar vår hud tas upp av huden vilket ger känslan av värme. Strålningsenergin har omvandlats till värme.
-          - Energin i mat som kroppen omvandlar till värme

/Karin

1 kommentar:

  1. Härligt att du gjort en liten research. Vi får prata ihop oss innan handledningen på tisdag vad och hur vi tänker detta. Eller vad säger ni?

    /Hanna

    SvaraRadera